2.7.2010

hotairballoon

Vero laski ja vero nousi eilen. Ruoka pyritään tasa-arvoistamaan, oli se sitten ostettu kaupasta tai ravintolasta. Makeisvero nousee kait, olematta kuitenkaan tasa-arvoinen herkkuvero jos ajatellaan sen säätämisen ehdotusperustetta eli kansanterveydellisiä perusteita. Sokerilimun, luonnon kivennäisveden ja ksylitolipastillien tasapäistäminen verotuksellisesti johtuu vain rahankeruusta, ei mistään yhteiskunnalle toissijaisesta asiasta kuten terveydestä.

Tasa-arvottomuutta edustaa myös veroehdotusluonnoksen kohta jossa esitetään, että aivan pienimmät makeis- ja limonadivalmistajat säästettäisiin verolta. Eli että pienen valmistajan limupullon 17 sokeripalaa ei olisi terveydelle haitallista, mutta ison valmistajan vastaava on.

Perinteisten ratkaisujen on sanottu olevan vero joka maksetaan innovointilaiskuudesta.

Miten ruoka&herkku-veroajatukset toimisivatkaan markkinoinnissa?

Ideoita verotettaisiin tasa-arvoisesti oli ne sitten ostettu mainos-, media-, tapahtuma-, viestintä-, digitoimistoista, tuotantoyhtiöistä tai sisäisistä palavereista. Lähtökohtana olisi ideoiden hinnan lasku kanavissa joissa työllistävä vaikutus toisi lisää markkinoinnin toimintamahdollisuuksia, eli siirtää ideamyyntiä perinteisistä ideatoimistoista uusiin ideatoimituksiin.

Perinteisten ideoiden vero nousisi, eli pertsan hinnat kääntyvät ylös, paitsi pieniltä toimijoilta, kuten freelancer-ohjaajilta, jotka pystyvät operoimaan perinteistä mallia edullisemmin. Perinteisten ideoiden hintojen nousun tavoitteena on ohjata tekemisiä tehokkaampiin, moderneihin ratkaisuihin. Se että digitoimisto myy siiloideaa ei voi jäädä perinteisen idean veromäärityksen ulkopuolelle. Myöskään ädvö-hemmojen digisiilokiusaus on voimakkaan verotuksen alla, sillä jos idea ei liity kaikkeen, ei se liity mihinkään.

Verot alas ja hinnanlasku uudelleeninvestointina markkinointiin tehokkaamman ja paremman lopputuloksen kerryttämiseksi. Siinä progressiivisen markkinoinnin hallituksen suositus verovaliokunnille.

Mikko Kaijansinkko on W.Steinmannin strategiajohtaja