11.6.2010

Shrimpers_are_upset

Pörssikurssista hukkunut puolet. Meksikonlahteen vuotanut öljyä tuplasti luultua enemmän. BP on vastuussa mutta millä tavoin se kantaakaan vastuunsa?

Öljykatastrofin tiedottamiseen ja hoitoon liittyen on Carl-Henric Svanberg, BP:n hallituksen puheenjohtaja, saanut itse vapaan maailman johtajankin käämit punoittamaan kuin kotikaupunkinsa Blackhawksien pelipaita. Kuinka epäruotsalaista on ollut välttää diskuteeraamista ja esilletuloa vaikean aiheen kanssa. Toisaalta pikainen Wikipedia tsekkaus avaa osaltaan tätä käyttäytymistä.

Wikipediasta kopioituna BP (yritys):

Yhtiötä kohtaan esitettyä kritiikkiä

Vuosina 2000 ja 2005 BP oli listalla “10 huonointa yritystä” ympäristö- ja ihmisoikeustoimien perusteella. Vuonna 2009 BP oli Viherpesijä -palkintoehdokas ympäristötietojen liioittelusta (Greenwash Awards). Greenpeacen mukaan BP investoi vuonna 2008 20 miljardia dollaria fossiilisiin polttoaineisiin ja

1,5 miljardia uusiutuvaan energiaan. Tammi-syyskuussa 2009 BP käytti yli 7,5 miljoonaa dollaria Yhdysvaltojen kongressin ja liittovaltion lobbaukseen. (Lähde: Wikipedia)

Hiljaiseloon on varmasti vaikuttanut se että tuho tapahtuu meren pinnan alla. Se että 6 miljoonaa litraa raakaöljyä kaadettaisiin joka päivä Meksikonlahden rantavesiin liejuuntumaan hiekkarannoille kyllä vauhdittaisi tiedottamistakin. Poissa silmistä, poissa mielistä – ei siis tehdä mitään ellei ole ihan pakko…

BP jatkaa asian hoitamista kuten sen odotetaankin ja omasta mielestään kuuluukin. Se dumppaa tietoa verkkosaitilleen samalla paineella kun pohjasta nousee öljyä. Ja kun keskittyy riittävästi yksityiskohtiin, katoaa kokonaiskuva myös suurelta yleisöltä.

Toivotaan että homma saadaan haltuun nopeasti ja ettei Shellin hallituksen puheenjohtajasta saada vertailukohtaa vastaavan katastrofiviestinnän hoitamiseen.

Mikko Kaijansinkko on W.Steinmannin strategiajohtaja

– – – –

[Kuva BP: These images are the copyright of BP p.l.c. and are made available in good faith. You may reproduce the images on the understanding that (i) any reproduction of these images will include the following acknowledgement adjacent to the image(s) used – ’© BP p.l.c.’ and (ii) these images will not be used in connection with any purpose that is prejudicial to BP, its officers or employees or any other third party. The images may not be sold on.]

document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);