5.11.2009

tikkataulu

W.Steinmannin optimointikoulussa opetetaan, miten nykyisestä internetmarkkinoinnista voi saada enemmän tehoa progressiivisen markkinoinnin oppien mukaisesti. Tässä ensimmäisessä osassa käyn läpi, mitä optimointi on ja miksi sen pitää kuulua jokaisen markkinoijan keinovailikoimaan.

”Meidän sivuston sisällöntuotanto oli tosi kallista. Siihen ei kosketa.”

Yksi internetmarkkinoinnin alihyödynnetyimmistä mahdollisuuksista piilee nykyisten sivustojen optimoinnissa. Liian usein sisältö, joka uusille internetsivuille päätyy, pysyy siellä alkuperäisessä muodossaan, kunnes sivusto jyrätään uuden tieltä parin-kolmen vuoden päästä.

Sivustoja uusitaan useimmiten siksi, että ne ”eivät toimi”. Siis vaikka ne suunniteltiin tiettyjen tavoitteiden mukaisesti, eivät ne palvele nykyistä tarvetta. Tässä vaiheessa useimmat markkinoijat eivät mieti, että ”mitenköhän voisin parantaa nykyisiä sivujaan vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen”, vaan ryhtyy tilaamaan uutta saittia.

Sanomattakin on selvää, että kustannustehokkain vaihtoehto olisi kehittää nykyistä sivustoa. Tässä vaiheessa optimointi astuu kuvaan.

”No mitä se optimointi nyt sitten on?”

Optimoinnilla tarkoitan systemaattista prosessia, jossa muutetaan tiettyä asiaa internetsivulla, mitataan ja analysoidaan muutoksen vaikutusta käyttäjien toimintaan ja tehdään tarvittavat toimenpiteet parhaimman vaihtoehdon löytämiseksi. Tätä prosessia käytetään myös mm. hakukonemainonnassa ja sitä tulisi soveltaa myös vaikka display-mainontaan.*

Yksinkertaisessa esimerkissä mainostaja haluaa enemmän uutiskirjeen tilaajia: mainostaja muuttaa sivuston etusivulla ”uutiskirje” -linkin muotoon ”tilaa uutiskirje” ja seuraa web analytiikka-ohjelmistostaan, klikkaavatko käyttäjät linkkiä enemmän kuin aiemmin. Jos ei, hän kokeilee jotain muuta sanamuotoa, kunnes löytää parhaiten toimivan vaihtoehto.

Edistyneempi mainostaja käyttää tämäntyyppiseen toimintaan työkaluja, jotka automatisoivat vaihtoehtojen näyttämisen ja valinnan. Esimerkiksi Googlen ilmainen Website Optimizer -palvelu mahdollistaa parhaimman yhdistelmän löytämisen vaikka usean eri kuvan ja tekstin yhdistelmälle.

”Mutta hetkinen, minun sivustonihan toimii jo hyvin, ei sitä tarvitse muuttaa”

Näin varmasti onkin. Mietipä siltikin hetki, mitä se tarkoittaisi, jos sivusto toimisi vielä paremmin – Jos konversiot paranisivat 10%, sivustolla vietetty aika kasvaisi minuutilla tai – luoja paratkoon – sivuston kautta myytäisiin jokaiselle asiakkaalle kolme tuotetta kahden sijasta.

Mainitsinko muuten, että kyse on nykyisestä sivustosta ja toimenpiteistä, jotka näkyvät viivan alla jo tällä tilikaudella?

Optimointikoulun toisessa osassa haetaan oppeja pankkiryöstäjiltä.

Timo Paloheimo on W.Steinmannin Digital Planner

*) Optimoinnissa on kyse ihan samasta asiasta kuin mitä perinteiset suoramarkkinoijat ovat vuosikausia harrastaneet, eli testaamisesta. Internet tekee siitä vain nopeampaa, jopa reaaliaikaista.