23.10.2009

tedxlogokorkea

Eilen kokoontui Bristoliin 600 kuulijan joukko todistamaan Suomen ensimmäistä TEDx tapahtumaa ja tässä yhden osallistujan mitä-jäi-käteen-raportti.

Teemat jotka poimin mukaani iltapäivän sessiosta olivat: roskayhteiskunta, rohkeus elämyksien tuottamiseen ja mielikuvituksen merkitys. Parhaan elämyksen tuottivat Anssi Kela ja Anna Puu esittäessään Tipper Goren 90-luvulla tekemän filthy-fifteen listan nuorisoa turmelevia kappaleita, joista alla oleva W.A.S.P.in Animal (F**k like a beast) oli se helmi.

Olin rakentanut varsinaisten TED-tapahtumien nettikatsomisen kautta melkoisen jalustan kyseisellekin tapahtumalle, vaikka toki tiedostin tämän olevan paikallinen tapahtuma. Seth Godin, Malcolm Gladwell, Al Gore ja muut alojensa huiput olivat pönkittäneet TED brändin vahvaksi omassa päässäni. Suosittelenkin katsomaan näitä hienoja 16 minuutin esityksiä verkossa.

Saavuin täyteen Bristoliin toiveikaana kuulemaan ja kokemaan jotain uutta, yllättävää ja inspiroivaa aloilta joihin muuten ei välttämättä tule paneudettua. Se että esiintyjälista oli pidetty salassa auttoi nostamaan odotustasoa ja lähestymään tapahtumaa avoimin mielin vailla ennakkoluuloja. Maalaisjärjen, joka on ennakkoluulot jotka opitaan ennen 18 ikävuotta, jätin narikkaan ja TED –hengessä avasin mieleni kohtaamaan jotain sellaista, joka ei heti istu aivojeni tuhansille kelkkaradoille.

Hyviä esiintyjiä on aina ilo seurata

Hyvä esiintyjä kykenee innostamaan yleisönsä. Tämä tapahtuu usein olemalla oman asiansa ehdoton asiantuntija, joka kykenee välittämään yleisöön oman intohimonsa aiheeseen. Tällä kertaa videotallenteet Stefan Sagmeisterin ja etenkin Benjamin Zanderin aiemmista TED-esityksistä vetivät pidemmän korren paikallispuhujien nenän edestä, vaikka hyvän esityksen tarjosikin mm. Kivi Sotamaa.

Omien kokemusten kautta tapahtuva esitys vangitsee yleisön aina vahvemmin kuin muiden teorioiden pätevöitynytkin kerronta. Harvoinhan opettajat inspiroivat oppilaitaan varsinaisen asiasisällön kautta. Tällä kertaa suomipuhujien minuus oli vaihtelevasti läsnä, vaikka esiintyjien puhekyky olikin riittävää ensimmäisen Suomi TEDx:n tasoa.

Kaikkiaan tapahtuman yllä leijaili enemmän plussia kuin miinuksia, joten toivottavasti ensi keväänä jatkoa seuraa.

Anssi Kela ja Anna Puu esiintyvät TEDxHelsingissä 22.10.09

Mikko Kaijansinkko on W.Steinmannin strategiajohtajadocument.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);