7.10.2009

unknown

Donald Rumsfeld lanseerasi jokunen vuosi sitten ajatuksen miten tulevaisuuden tapahtumia voidaan lähestyä. Hän jakoi näkymät kolmeen luokkaan: known known, known unknown ja unknown unknown.

Tiedämme asian ja sen toteutuvan on helpoin suunnittelun lähtökohta. Talvi tulee ja tiet jäätyvät. Vaihdan siis autoon talvirenkaat.

Tiedämme asian joka voisi tapahtua, mutta emme ole varmoja toteutuuko se, onkin jo vaikempi. Kilpailijallamme on kyky kopioida innovaatiomme? Miten toimin tämän tiedon valossa?

Entä sitten viimeisin: emme tiedä mitä tulee tapahtumaan emmekä siis voi tietää toteutuuko se. No…tästä en ole kuullutkaan. Odotellaanko siis yllätystä, sillä mitä tässä nyt tehdäkään voisi?

Vaikka Mr. Rumsfeld käytti tätä ajattelumallia Irakin sodan yhteydessä ja tiedämme että kyseinen operaatio ei mennyt ihan putkeen, ei silti hylätä ajatusta vielä. Tärkein oppi markkinoijalle on keskittyä faktoihin ja olennaisiin asioihin sekä tehdä olettamia. Yhtä tärkeää on suunnitella odottamatonta.

Se joka kykenee tuomaan markkinoille kilpailijoita ja kuluttajia yllättäviä asioita (unknown unknown) saa etulyöntiaseman, sikäli kun tuotava juttu on merkityksellinen. Uuden-uuden ja uuden-vanhan idean ero on merkittävä, sillä kyseiset asiat kalastellaan eri lammikoista, eikä ensimmäistä aluevettä ole jakamassa muut.

Puskista nousevatkin ne menestystarinat, mustat joutsenet tai vastaavat, jotka osoittavat että epätodennäköisen erottaa todennäköisestä vain kolme kirjainta. Vaikka ideaa ei ole voitu osoittaa hyväksi ei se tee siitä huonoa. Ehkä juuri yllätysmomentti onkin se tärkein tekijä nykymenestyjille. Itsekin tiedän harvoin mitä haluan ennen kuin näen sen….niin yksinkertaista on yllättävän hyvä.

Lisää Donald Rumsfeldin uskomattomia viisauksia ja ei-niin-viisauksia…

Mikko Kaijansinkko on W.Steinmannin strategiajohtaja