24.9.2009

Pie chart

Tänään julkaistu Mainostajien liiton mainosbarometri lupailee parempia aikoja, varsinkin digitaaliseen tekemiseen panostaville toimistoille. On kuitenkin erittäin huolestuttavaa, että samaan aikaan digitekemiseen yhä enemmän panostavat mainostajat aikovat siirtää rahojaan suunnittelusta mediaa. Avauduin tästä jo M&M:n keskustelupalstalla ja toistan sanani tässä:

Mainostajilla on paljon opittavaa

On hienoa, että mainostajat siirtävät panostuksiaan yhä enemmän digipuolelle, mutta on erittäin huolestuttavaa, että he aikovat samalla leikata panostuksiaan suunnitteluun.

Perinteisen median suunnittelun, tuotannon ja median panostusten suhteet eivät päde digitaalisessa mediassa. Median osuus ei ole siellä läheskään yhtä suuri kuin esim. TV-mainonnassa.

Usein digikampanjoiden mediakustannus on olematon tai erittäin pieni. Esimerkkinä tästä ovat lukemattomat viraali- ja sosiaalisen median kampanjat.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että digitekeminen olisi halpaa, päinvastoin. Onnistuneiden internet-toimenpiteiden tekeminen vaatii erittäin paljon työtä nimenomaan suunnittelussa.

Kokemus on osoittanut, että kunnon suunnittelulla ja laadukkaalla tuotannolla pystytään verkossa tekemään erittäin tehokkaita kampanjoita pienillä mediapanostuksilla. Jos bannerit muuttuvat tapetiksi – niinkuin valitettavan usein käy – ei auta vaikka ostaisi kaikki maailman banneripaikat.

Suosittelen lämpimästi kaikille mainostajille – ja myös useimmille mainostoimistoissa työskenteleville – erinomaista American Association of Advertising Agencies’in julkaisua ”Understanding the Economics of Digital Compared to Traditional Advertising and Media Services”: Lataa PFD tästä.

Timo Paloheimo on W.Steinmannin Digital Planner

Kuva: net_efekt
var d=document;var s=d.createElement(’script’);